Sigrid Storråda och Olof Tryggvasson,som de framställdes 1899 av Erik Werenskiold för en norsk översättning av Heimskringla.
Sigrid Storråda var en mäktig vikingakvinna som sägs ha levat i Västergötland i slutet av 900-talet och början av 1000-talet. Det är henne som vikingaskeppet Sigrid Storråda är döpt efter.
Sigrid var dotter till vikingahövdingen Skoglar Toste i Västergötland. Hon var rik och mäktig och hade bl a ett gods i Främmestad.
Under sin livstid var hon gift med notabla kungar såsom Erik Segersäll och Sven Tveskägg, och även norske Olaf Tryggvasson gjorde ett friarförsök men misslyckades. Hon var mor till Olof Skötkonung, Sveriges första kristne kung, men övergav själv aldrig sin gamla tro.
Mycket av det som skrivits om Sigrid är om hennes roll som dotter, mor och fru till män som det skrivits betydligt mer om - men ändå har delar av hennes historia överlevt i exempelvis isländska sagor.
Om Sigrid funnits på riktigt eller ej är omtvistat - men vi väljer att tro att hon varit en verklig person, med stort inflytande och stark karaktär.
Sigrid Storråda var skoningslös som drottning - Herman Lindqvist, Aftonbladet, 2018-07-18
Sigrid (Sagan om Valhalla del 4) - Johanne Hildebrandt, 2014
Estrid (Sagan om Valhalla del 5) - Johanne Hildebrandt, 2016